Back to All Events

Chris Foster - Arctic Concerts

Chris Foster er einhver mikilvirtasti trúbadúr (söngur/gítar) á Bretlandseyjum, þekktur fyrir flutning sinn á þjóðlögum og nýrri söngvum.  Hann hóf feril snemma á áttunda áratugnum, túraði um heiminn og gaf út tvær plötur;  Layers 1977 og All Things in Common 1979 en þær vöktu mikla athygli.  Síðan 2004 hefur Chris verið búsettur á Íslandi þar sem hann hefur átt sér hreiður á Bergþórugötunni.  Þar býr hann með Báru Grímsdóttur söngkonu og tónskáldi en saman starfa þau sem dúettinn Funi og flytja íslensk og erlend þjóðlög.

Chris fer reglulega túra til meginlands Evrópu og Bretlandseyja.  Hann hefur nýlega gefið út sína sjöundu sóló hljómplötu, Hadelin, með lögum sem náið tengjast fólki og viðburðum úr hans lífi, frá vöggu til grafar, hæðum og lægðum í baráttunni fyrir réttlæti og mannréttindum.

Chris hefur afburðafærni í gítarleik, fingraplokki og fjölbreyttum stillingum auk þess sem hann hefur með þrotlausu grúski þróað frumstæð hljóðfæri eins og langspilið og íslensku fiðluna, á nútímalegan máta.  Rödd hans er hrjúf en samt mjúk og framkoma á tónleikum eistaklega persóuleg og heillandi.  

Tónleikar Chris Fosters eru fyrstu tónleikar Arctic Concerts í Iðnó en þar verða fernir tónleikar á fimmtudögum í júlí, ætlaðir áhugafólki um vandaða tónlist og vel flutta, íslendingum jafnt sem erlendum gestum.  

Aðgangseyrir kr. 2.500, miðasala á  Tix

Youtube

Facebook Event

Heimasíða

 

English

Chris Foster, is an English singer and guitarist, known for his interpretations of traditional and contemporary songs.  He was born in Somerset in the south west of England and since the early 1970s he has been a leading solo folk singer/guitarist in the UK.  He recorded two, highly regarded albums in the late 1970s: "Layers" (1977) and "All Things in Common" (1979).  Both featured mainly traditional songs with often complex fingerstyle accompaniments on acoustic guitar.  For more than 40 years he has produced solo albums and kept touring on regular basis in the UK, Europe, Canada, USA and China.  Since 2004 he has been based in Iceland, where he lives and works with his wife, the composer and singer Bára Grímsdóttir.  Together they form the duo Funi mainly performing Icelandic folk songs and rímur, accompanied with traditional instruments, exploring the musical traditions of their two islands.  

Earlier this year, 2017, Chris released his seventh solo album “Hadelin” with songs that refer to the natural world, the rhythm of the seasons, birth, life, death, love, betrayal, the ebb and flow of the struggle for justice and human rights.  It is a beautiful album that has drawn attention to this experienced and remarkable musician.

“Chris Foster merits legend status, one of the very best in the second wave of the Brit folk revival, as important as Martin Carthy, Dick Gaughan and Nic Jones in the way he has modernised and invested traditional songs with inventive guitar arrangements and potent vocal delivery” Colin Irwin - fROOTS

“The warm tone of Chris’ voice and his captivating guitar playing draws you into the ancient world of storytelling which links generation to generation, culture to culture and humanity back to its humanity.”  Susan Grace - Burton Mail

Chris Foster's appearance in the Arctic Concerts series, is the first concert this summer in the beautiful historical building of Iðnó, by the pond, in the heart of Reykjavík (just beside the City hall). TheArctic Concerts series focuses on music and musicians from the northern regions and will take place every Thursday in July starting at 20.30.  

Tickets are ISK 2.500 and are sold at Tix

Youtube

Facebook Event

Homepage

Earlier Event: July 4
It Must Be Spring